Ana sayfa » Akademik Writing

Akademik Yazım

İNGİLİZCE ESSAY NASIL YAZILIR?

YAZAN (DENME) NEDİR?

Akademik Writing (Essay) bölümünün sınavlarınızda ki ağırlığı genellikle sınav puanlarının yüksek bir oranını oluşturmaktadır. Bu puan sınav sonucunuzu oldukça etkileyecek bir orandır. Bu sebeple öğrencilerin mutlaka “writing” bölümüne dikkatlice çalışmaları gerekmektedir.Sınavlar da öğrencilerden aşina olduğu konular hakkında yaklaşık 250-350 kelimelik essay yazması istenir. “Topic sentence” olarak adlandırılan ana konular
“culture”,”environment” ,“education” ,“health” vb. gibi konulardır. Öğrencilerden; soru tipine uygun bir teknik ile, konu hakkında ki düşüncelerini, örnek ve fikirler ile destekleyerek sorulan soruya net ve açık bir şekilde anlatan bir kompozisyon yazmaları beklenir.

MAKALE NASIL YAZILIR – MAKALENİN BÖLÜMLERİ

İlk olarak introduction dediğimiz giriş paragrafı ile girilir ve daha sonra body paragraf dediğimiz iki paragraf birbirini takip eder ve son olarak conclusion dediğimiz sonuç yani çıkış paragrafı ile bitirilir. Şimdi essayin bölümlerini ayrı ayrı inceleyelim;

Introduction paragraph:
Introduction yani giriş paragrafında, “thesis statement” yani kompozisyonumuzun ufak bir taslağı yer alır. Introduction paragrafta kısaca yazının ne hakkında olduğundan bahsedilir ve konunun anlatım başlangıcı yapılmış olunur. Bu paragrafın son cümlesi, kompozisyonumuzun ilk body bölümünün ilk paragrafına anlamlı cümlelerle geçiş yapılabilecek şekilde yazılmalıdır.

Introduction; Giriş paragrafında kısaca yazının hakkında bilgi verilir. Konuya dair genel bir ifade yazılır. Ve de genelden özele doğru gidilir. Giriş paragrafında konuyu destekleyeceğimiz fikirleri sıraladığımız, “thesis statement” dediğimiz cümle bulunmak zorundadır. “Thesis statement” yol haritamızı oluşturan, body yani geliştirme bölümünde nelerden bahsedeceğimizi belirten kompozisyonumuzun özetidir. Bu cümle yazılırken bir bağlaçla supportlar da eklenir.

Body paragrafı; Konu ile ilgili (kitabımız da detaylı örnekleri ile verdiğimiz) essay organizasyon yapısına uygun giriş yapıları ile birlikte konuyu açıklayacak şekilde giriş yapılır. Daha sonra destekleyici düşünce verilir (supporting idea), bu düşünceye uygun detay veya örnek verebilirsiniz (supporting detail). Daha sonra aynı şekilde ikinci destekleyici cümleyi detayı verebilirsiniz. İkinci body paragrafta da aynı şekilde, konunuzu destekleyecek ikinci bir fikir ile aynı şablonda yazabilirsiniz.

Akademik Writing

Conclusion; Kompozisyonun son paragrafıdır, bu yüzden konunun genel bir özeti yazılmalıdır ve daha sonra giriş paragrafında yazdığınız yapılara benzer yapılar ile okuyucunun net bir şekilde ikna olmasını sağlayacak görüş ya da genel bir yorum yazılarak bitirilebilir.

Bu paragrafta sırasıyla şunlar yapılır;

⦁ Thesis statement tekrar yazılır. Ancak ilk başta introduction paragrafta yer alan thesis statement cümlesinden gramer, kelime olarak farklı bir şekilde yazılmalıdır.

⦁ Body paragraflarda yer verilen üç ana fikrin bir kaç cümle ile özeti yapılır.

⦁ Son bölümde okuyucuya essayin sonuna gelindiğinin sinyali verilir.

Akademik Writing

ESSAY WRITING-KOMPOZİSYON YAZIMINDA EN ÇOK SORULAN SORULAR?

Arkadaşlar, essay yazımı ile ilgili öğrencilerin en çok sıkıntı duydukları ve sordukları sorular ve endişeleri;

*Essay nasıl yazılır? (sınavlarda sorulan essay konuları (soru türlerine göre ayrı ayrı yapılara sahiptir)

*Nasıl giriş yapacağım? (Türlerine göre opinion essay-refutation essay vb.)

*Thesis Statement nedir? (Bildiğiniz takdirde hiç zor değildir ☺ )

*Genelden özele nasıl gidilir?

*Off-topic olur muyum? (Nasıl off-topic olmazsınız bilinmesi önemlidir?)

*Aklıma fikir gelmezse? (Sınav formatınıza göre onlarca örnek yazılmış essay okuma imkanınız olur ise aklınıza fikir gelecektir çünkü önceden çalışmış olmanız önemlidir.

*Yüksek not almak için nasıl yazmalıyım?

*İçerik olarak nasıl yazarsam yüksek puan alırım?

*Yazmak istediğimi Türkçe olarak biliyorum ama İngilizce olarak yazamıyorum?

*BODY’leri nasıl uzun yazabilirim. 350-400 kelime essayi nasıl doldurabilirim? (Essay türüne göre örnek cümleleler ve fact cümleleri ile yapabilirsiniz?)

*Conclusion nasıl yapacağım? (Her essay türüne göre örnek conclusion cümleleleri ile)

Tüm bu sorularınızın cevabını ve en baştan essay nasıl yazılır sorunuzun cevabını detaylı TÜRKÇE anlatım ve örnekleri ile bulabileceğiniz ACADEMIC ESSAY WRITING WORKBOOK kitabımız ile ilgili detaylı bilgiye ulaşmak için;

Akademik Yazım
https://wola.com.tr/wola-yayinlari/

Akademik Writing

*ESSAY YAZARKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN NOKTALAR;

*Sorulan konuyu dikkatlice okuyun! Ve de konuyu doğru anladığınıza ve de sizden yazmanız istenen konunun içeriğini anladığınıza emin olun! Size sorulan essay topic “advantage-disadvantage” – “cause-effect” –“opinion essay” – “discuss” essay olabilir.

*Eğer sizden “konunun sebepleri” –“what are the causes” soruluyor ise, sizin essay’iniz de sorulan sorunun sebeplerini vermeniz istenecektir. Eğer size “konunun sebepleri” sorulmuş ve de siz de essayiniz de “konunun sonuçlarını” yazmış iseniz kağıdınız puanlanmayacak ve de soruya cevap vermemiş sayılacaksınız. DİKKAT!

***Essay yazmaya başlamadan önce mutlaka vakit ayırın ve de konu üzerinde düşünerek planlamanızı yapın! Eğer plan yapmadan yazmaya başlarsanız, destekleyici fikirlerinizi örnekler ile açarken konudan çıkabilir (off-topic olabilir) ya da belirli bir süre içerisinde yazmanız gerektiği için boşa vakit kaybedebilirsiniz.

*Size verilen essay topic ile ilgili 3-4 destekleyici fikir verilebilinir. Verilen konuyu yazarken (size yardımcı olması için sınav kağıdınız da verilmiş ise) size verilen “controlling idea” ları kullanabilirsiniz. Bu “controlling idea” ları dikkatlice okuyun ve de verilen konu ile nasıl bağdaştırabileceğinizi ve de örneklerle nasıl açabileceğinizi dikkatlice planlayın. Kendi fikirlerinizi de kullanabilirsiniz ve fakat verilen “controlling idea” ları kullanmanızı tavsiye ediyoruz.

*Ayrıca sınavlarınızda size sorulan konu ile ilgili “istatistiksel bilgiler” içeren cümleler de verilebilir. dilerseniz kullanabilir ya da kendiniz body paragraflarınızı yazarken, kendi bilginiz doğrultusunda destekleyici istatistiksel bilgiler kullanabilirsiniz.

Önerimiz; verilen bilgilere bakıp hangi “controlling idea”-“supporting idea” ile uygun ise verilen bilgileri kullanmanızdır.

*Essay yazarken kesin bir kalıp-yöntem kullanmanız gerekmemektedir. Konuya uygun düşüncelerinizi, örneklerle zenginleştirerek ifade edeceğiniz “essay yazım şablonuna” ve yazım kurallarına uygun bir şekilde (giriş-gelişme(fikirlerinizi açarak örneklerle desteklediğiniz) ve de sonuç ) bölümü olan essay yazmanız beklenmektedir. Bu sebeple standart bir kalıp ezberleyerek essay yazmayınız! Ve de tüm konulara göre essay ezberlemeniz mümkün değildir. Örnek essayleri okuyup, fikir alarak kendi özgün kompoziyonunuzu yazıyor olmalısınız!

***Yaklaşık 250 kelimelik bir essay, standart bir el yazımı ile yaklaşık 1 sayfa tutmaktadır. Sınavınızın “writing” bölümünde kelime saymaya çalışarak vakit kaybetmeyin! Belirtilen kelime sayısının biraz altında ya da üzerinde yazmanız bir sorun teşkil etmeyecektir.

**** Ama 200 kelime ya da çok iyi yazabildiğinizi göstermek adına “800 kelime” yazmayınız. Sizden sınavınız da tam olarak “hangi konuya cevap vermeniz” isteniyor ve de “kaç kelime” yazmanız isteniyorsa, talep edilene uyun! ÖNEMLİDİR!

***Okunabilir bir el yazısı ile yazmanız önemlidir!

*** Makalenizi bitirdikten sonra mutlaka kontrol edin! Türkçe bile yazıyor olsanız mutlaka hatalar olacaktır! Kullandığınız cümlelerde ki, dil bilgisi ve kelime hatalarınızın olmamasına özellikle dikkat edin!

ACADEMIC ESSAY WRITING WORKBOOK

Akademik Yazım

OPINION ESSAY NASIL YAZILIR?
ESSAY BÖLÜMLERİ

I.INTRODUCTION

 

⦁ BODY

⦁ CONCLUSION

⦁ INTRODUCTION PARAGRAPH;

Introduction Paragraph iki bölümden oluşur; “General statements” ve “ thesis statement”

General statements;

*Essay konusuna genel giriş
*Okuyucunun ilgisini yakalamak

The Thesis Statement;

*Spesifik sorulan konunun üzerine yazdığınız cümleler
*Ana konunun ve verilen “controlling idea”ları listeleyebileceğiniz bölüm
*Essay genel yapısını ve gidişatını kurduğunuz bölüm
*Genelde essay introduction bölümünün son cümlelerini kurduğunuz bölüm

Akademik Writing

INTRODUCTION ÖRNEKLERİ

ESSAY TÜRLERİNE GÖRE ÖRNEK INTRODUCTION YAPILARI

AGREE/DISAGREE;

Nowadays, studying abroad is one of the most argued issues. Along with the rapid development of the economy, some students think studying abroad is beneficial for students. In contrast, others believe that they should finish their university education in their motherland. However, studying abroad brings significant benefits in terms of experiencing new cultures and learning English well.

CAUSE;

One of the biggest problems facing the world today is global warming. It is a major atmospheric issue all over the world. Our earth’s surface is becoming hot day by day. There are several causes of global warmings, such as climate change and environmental pollution.

ADVANTAGE/DISADVANTAGE ;

Nowadays, innovations in technology have been an essential part of everyday life. Whether using technological devices brings benefits or not is a debated issue among people. Some people claim that they limited our life; however, technology provides many advantages such as accessing information and saving time.

Arkadaşlar,

ESSAY YAZIMI eğer nasıl yazacağımızı biliyor isek; kolaylıkla yüksek puan alabileceğiniz bir bölümdür.

Herhangi bir konuda “ESSAY”- “KOMPOZİSYON” a giriş yaparken her öğrenci nasıl giriş yapacağım ve de INTRODUCTION BÖLÜMÜNDE istenen şekilde nasıl yazmalıyım diye endişe duyar. ACADEMIC ESSAY WRITING WORKBOOK kitabımız da INTRODUCTION BÖLÜMÜNE;

*GİRİŞ ÖRNEKLERİNİ

*KONULARA GÖRE FARKLI GİRİŞ KALIPLARINI

*INTRODUCTION BÖLÜMÜ YAZIM TEKNİKLERİNİ DETAYLI OLARAK BULABİLİRSİNİZ.

BODY SENTENCES

⦁ Body sentences: Topic sentence’ın arkasından gelen body cümlelerdir. Burada okuyucuya tam olarak gerçeklik verilmez, hangi fikrin savunulduğu burada net olarak söylenmez, ancak konuya görkemli bir giriş yapılması önemlidir.

⦁ Topic sentence: Topic sentence’lar, argümanımızı ileri sürdüğümüz giriş cümleleridir. Topic sentence’lara transition word’ler ile başlarız:

Example sentence’lara, transition word’ler ile başlarız.

Akademik Writing

INTRO-BODY-CONCLUSION DA KULLANILABİLECEK YAPILAR-KONU GİRİŞLERİNE GÖRE KULLANILABİLECEK YAPILAR ESSAY YAZIMINDA YETERLİ ve GEREKLİ PUANI alabilmeniz için son derece önemlidir. Her bir essay türüne göre farklılık göstermektedir.

Tüm essay türlerine göre INTRO-BODY-CONCLUSION DA KULLANILABİLECEK YAPILARI ve KONU GİRİŞLERİNE GÖRE KULLANILABİLECEK YAPILARI ACADEMIC ESSAY WRITING WORKBOOK kitabımızda bulabilirsiniz!

WOLA Yayınları

 

⦁ Topic sentence: Argümanımızı ileri sürdüğümüz giriş cümlesi.

Burada dikkat edilecek husus: body (1)’de iki örnek verildiyse, body (2)’de de iki örnek verilir, aynı şekilde body (3)’te de iki örnek verilir. Yani aynı standart tüm bir essay için geçerli tutulur.

Body (2) için transition word’ler:

 

CONCLUSION

 

OPINION ESSAY ÖRNEĞİ;
Şimdi, anlatılanları anımsamak ve hafızalarda yer etmesini sağlamak adına, yukarıda böüm bölüm yazılan essay parçasını bütün olarak ve anlatılanlar ışığında dikkatlice okumanızı tavsiye ediyoruz:

Akademik Writing

Essay question: Some people think it is better to study under the supervision of a teacher. Others think that it is more effective to study on your own. What do you think? Use reasons and specific examples to support your answer.

When you have to study a subject, it is an important question of whether or not to have a teacher. The process of learning is a tough one, and depending on what sort of a subject you are learning, it can be very painful. In my essay, I will explicit three essential reasons why teachers are needed to learn effectively.

First of all, the experience of a teacher is a very important factor to learn. In any area that should be studied and learned, no one can deny that experience is precious. For instance, a highly experienced teacher of mine in high school, whose major was math, helped me to pass my university entrance examination with a great grade. That is why experienced teachers are mostly preferred by many people who are eager to learn / who need to learn deeply.

Another important issue about having an educator is that a learner can take advantage of a teacher since teachers are capable of knowing the differences in learning styles and methods. That is, they can find the best learning style that fits them. As an illustration, the math teacher that I have previously referred to taught me a surprisingly effective method to do maths in my mind, as I am not in general good at it. It can be referred that if your teacher is aware of your intellectual tendencies, he makes your learning time efficient.

Last but not least, a learner might have a more enjoyable time when he studies with a teacher than studying alone. Being accompanied by a teacher is a sort of comfortable, relaxing, and interactive learning environment. To illustrate, when I have to study independently and cannot find anybody to teach me willingly in a colorful atmosphere, I get bored. I cannot concentrate on the subject that I have to learn. A teacher can create a joyful learning environment that directly attracts learners.

To sum up, studying with a teacher who has years of experience, is aware of alternative teaching methods and approaches, and can create an enjoyable learning environment is essential to the success of the learner. Personally, being taught by an educator has always helped me manage to cope with learning difficulties. Given all these arguments and supporting examples, don’t you think it is much better to learn with a teacher’s help instead of suffering from learning alone?

ESSAY YAZIMINDA YÜKSEK PUAN ALMAK İÇİN;

***”Essay” yazabilmek için önce “paragraf” yazmayı bilmek önemlidir. Bu sebeple
ACADEMIC ESSAY WRITING WORKBOOK kitabımızda ki“PARAGRAF NASIL YAZILIR” bölümünü detaylıca incelemenizi tavsiye ediyoruz.

*** Başarılı bir essay yazmak için kullandığınız cümleler ve bağlaçlar son derece önem taşımaktadır. Gerekli olan geçiş yapılarını ACADEMIC ESSAY WRITING WORKBOOK kitabımızda “ESSAY YAZIMINDA ÖNEMLİ DİL BİLGİSİ YAPILARI” bölümünde bulabilirsiniz.

***Başarılı, geçer ve yüksek puanlı bir ”essay” yazmak için “essay type” larına göre “essay” yazım tekniklerini ve de kullanılması gereken yapıları bilmeniz önemlidir. ACADEMIC ESSAY WRITING WORKBOOK kitabımızda “ESSAY TÜRLERİ VE YAZIM TEKNİKLERİ” bölümüne dikkatlice çalışmanızı tavsiye ediyoruz!

Akademik Writing
*** “Writing” sınavlarında sorulan konu başlıkları farklı tür yapılar olabilir. Yeterli puanı alabilmek için puan göstergelerinden biri de; sorulan essay türüne göre bir makale yazıyor olmanızdır. Örnek makale incelemesi ve anlatarak yazım yaptığımız yapıları incelemeniz için ACADEMIC ESSAY WRITING WORKBOOK kitabımızda “ESSAY TÜRLERİ-DETAYLI ESSAY İÇERİK YAPILARI-YAZIM TEKNİKLERİ” bölümünü sizin de çalışırken kendinizin de yazma denemesi yapmanızı tavsiye ediyoruz.

***Ayrı ayrı “essay” türlerine göre detaylı ve Türkçe anlatım yaptığımız “essay nasıl yazılır detaylı anlatımını” – “outline” – yapı yazım anlatımını” ve “yazılmış essay örneklerini” sizin de ACADEMIC ESSAY WRITING WORKBOOK kitabımız ile birlikte uygulamanızı tavsiye ediyoruz…

*** Essay türlerini ayrı ayrı anlattığımız bölümler de, soru tipine göre yazılmış makale örneklerinin yanı sıra ayrıca, “ÖRNEK YAZILMIŞ ESSAYLER” bölümünde de sizinle pek çok yazılmış essay örneği paylaştık. Önerimiz, aynı konuyu sizin de; ACADEMIC ESSAY WRITING WORKBOOK kitabımızda ”ESSAY YAZARKEN KULLANILACAK ÖRNEK KALIPLAR” bölümünden yardım alarak kendi denemenizi yazmayı deneyimlemeniz…

*** ACADEMIC ESSAY WRITING WORKBOOK kitabımızda essay türlerine göre “ÖRNEK ESSAY KONULARI” ve de bir kısmında kullanabileceğiniz “controlling idea” ları hazırladık. Hangi türden bir makale denemesi yazmak istiyorsanız ilgili “essay type” konu anlatımını detaylı anlattığımız bölüme gidip, (örneğin; CAUSE AND EFFECT ESSAY-NEDEN SONUÇ MAKALELERİ NASIL YAZILIR?) kullanabileceğiniz kalıp, yapıları takip ederek denemelere başlamanızı öneriyoruz.

*** ACADEMIC ESSAY WRITING WORKBOOK kitabımızın son bölümünde “SIRALAMA VE LİSTELEMEDE KULLANILAN KALIPLAR” bölümünü paylaştık. Bu bölümde kullanabileceğiniz ve de gelen konu ve kulanmak istediğiniz fikre göre kullanabileceğiniz cümle yapılarını, geçiş yapılarını ve de örnek cümlelere ulaşabilirsiniz. Bu bölüm kurmak istediğiniz cümleleri kurabilmenize yardımcı olabilmek amacı ile örnekleri ve yapıları ile birlikte verilmiştir.

****Yazmak istediğimi Türkçe olarak biliyorum ama İngilizce olarak yazamıyorum? (İngilizce cümleleştirme yapabilmek ve bu noktada ki sıkıntılarınızı ortadan kaldırmak için; “ACADEMIC GRAMMAR WORKBOOKKİTABIMIZ ve “ACADEMIC VOCABULARY WORKBOOK” kitabımızı birlikte çalışırsanız WRITING ve SPEAKING bölümleriniz de İNGİLİZCE CÜMLELEŞTİRME yapabilmenize katkısı çok büyük olacaktır.

Akademik Yazım
AKADEMİK İNGİLİZCE KİTAPLARIMIZ ile siz de başaracaksınız!

 

essay yazım teknikleri

essay yazım teknikleri

 

 

 

 

 

 

 

 

error: Tüm hakları saklıdır