Pearson PTE İçin Önemli İpuçları
-
Speaking: 1.1 Kişisel Tanıtım
Kişisel tanıtım, seçtiğiniz kurumlara kendiniz hakkında bazı bilgiler vermeniz için bir fırsattır. Soruyu okumak ve yanıtınızı hazırlamak için 25 saniye, ardından yanıtınızı kaydetmek için 30 saniye süreniz olacaktır. Bu madde notlandırılmayacaktır ancak, sonuç raporunuzla birlikte seçtiğiniz kurumlara gönderilecektir. Cevabınızı sadece bir kere kaydedebilirsiniz.
Pearson PTE İçin Önemli İpuçları
-
Speaking: 1.2 Sesli Okuma
Mikrofon açılmadan önce okuyacağınız metne göz atmak için 30-40 saniyeniz olacaktır. Bu yüzden, bu vakti size yol göstermesi için metni anlamlı parçalara bölmeye ve noktalama işaretlerini kullanmaya ayırınız. Bu teknik size nerelerde kısa duraklamalar yapıp, nerelerde tonlamanızı değiştirebileceğinizi gösterecektir – bir bölümü okumaya başladığınızda tonlamanızı yükseltip, bölümü bitirirken tonlamanızı biraz düşürmelisiniz.
Uygun duraklama metodları kullanmak, size metni daha akıcı okumaya ve okuduğunuza tam bir anlam katmaya yardımcı olur ve böylece puanınız yükselir. Aşağıdaki örnekte duraklama yerlerinin nereler olacağını görebilirsiniz.
Metni okurken anahtar hecelere vurgu yapıp, vurgulu yerleri hafif yüksek sesle okumak size metnin anlamını daha iyi ifade etmenizde yardımcı olur. Örnek: development. Ayrıca metnin son kelimelerini veya bağlantılı kelimeleri vurgulamak için tonlamanızı düşürün ve alçaltın. Aşağıdaki metindeki vurgu modellemesine göz atınız, altı çizili kelimeler vurgulu kelimelerdir, yüksek tonlamalar ⬆︎, düşük tonlamalar ise ⬇︎ okları ile belirtilmiştir.
Pearson PTE İçin Önemli İpuçları
-
Speaking: 1.3 Cümle Tekrarı
Bu bölümde ürettiğiniz doğru sözcük dizileri üzerinden değerlendirileceksiniz. Bu yüzden anladığınız sözcük grubu ne kadar çok olursa, yeniden türeteceğiniz cümleniz o kadar iyi olacaktır. Aşağıdaki örnekte üç farklı sözcük grubu “/” ile ayrılmıştır, her birinin kendi anlamları bulunmaktadır ve her biri cümle içinde ayrı mesaj taşımaktadırlar.
- Next week’s tutorial / on Tuesday / has been cancelled.
Eğer cümledeki anlamlı sözcük gruplarını dikkatlice dinlerseniz, duyduklarınızı doğru bir şekilde tekrar etmek için daha yüksek bir şansınız olacaktır.
Dinlediğiniz cümledeki konuşmacının vurgu ve tonlamaları yapış şeklini zihninize not edin. Bu yöntem cümleyi anlamlı bir şekilde karşı tarafa iletmenize yardımcı olur. Vurgu ve tonlamaları taklit ederken, sakin ve açık bir şekilde konuşun. Örnek olarak aşağıda verilmiş olan cümledeki modellemeye göz atınız, vurgulu kelimelerin ya da hecelerin altı çizilmiştir, düşük tonlama ⬇︎ okları ile gösterilmiştir.
- I’m going to attend the briefing ⬇︎ for students ⬇︎.
Pearson PTE İçin Önemli İpuçları
-
Speaking: 1.4 Resim Betimleme
Resme baktığınızda kendinize “Bu resimde gösterilen ana düşünce nedir?” , “Resimdeki ana düşünceyle bağlantılı detaylar neler olabilir?” gibi sorular sorun. Anahtar kelimeleri ve ana düşünceyle bağlantılı sözcük gruplarını ya da açıklayıcı detayları not almak için not defterinizi kullanın, böylece aldığınız notları konuşmaya başladığınızda cümle içinde kullanabilirsiniz.
Eğer söyleyeceklerinizi düzenlerseniz, daha iyi bir sonuç alırsınız. Çünkü iyi düzenlenmiş bir cevap ana bilginin yanı sıra ek ayrıntıları da kapsar, ve aynı zamanda bu yöntem size neden sonuç ilişkisine ve bilgiye dayalı bir konuşma yapmanızı sağlar.
Pearson PTE İçin Önemli İpuçları
-
Speaking: 1.5 Tekrar Anlatma
Konuşma başlamadan önce 3 saniyeniz olacak bu nedenle ekrandaki görüntüye hızlıca göz atın ve vaktinizi duyabilme ihtimaliniz olan kelimeleri düşünerek geçirin. Bu yöntem size, kayıt başlamadan konuşmanın konusunun ne olduğunu ve ne duyacağınızı tahmin etmekte yardımcı olacaktır.
Konuşmak için sadece 40 saniyeniz olacak bu nedenle, konuşmanın ana noktalarına değindiğinizden emin olunuz. Eğer fikirleriniz tekrarlar, cümlelerinizi düzeltir veya tereddüt ederseniz, değerli vaktinizi ziyan eder ve puan kaybedersiniz. Bu yüzden konuşmaya devam ediniz ve yaptığınız hataları görmezden geliniz.
Pearson PTE İçin Önemli İpuçları
-
Speaking: 1.6 Kısa Sorulara Cevap Verme
Bu bölümde kısa bir soru duyacaksınız ve kayıt durumu kutucuğu kayıt ediyor (recording) durumuna dönüşecek. Soru gelir gelmez cevabını veriniz. Eğer 3 saniyeden daha fazla bir süre beklerseniz, kaydınız duracak ve kayıt durumunuz “tamamlanmış (completed)” olarak görünecek yani cevap verme şansınızı kaybedeceksiniz. Konuşmaya başladığınızda, konuşmanız bitene kadar 1 ya da 2 saniyeden daha fazla duraklamalar yapmayın. Eğer konuşurken 3 saniye duraklarsanız, kayıt durumunuz ‘tamamlanmış (completed)’ olarak görünecek ve cümleniz tamamlanmamış olsa bile cevap vermeye devam edemeyeceksiniz. Eğer kayıt durumunuz ‘tamamlanmış’-completedc olarak görünüyorsa Next seçeneğine tıklayarak diğer bölüme geçmek durumundasınız.
Bu uygulama Sesli konuşma (Read aloud), Cümle tekrarı (Repeat sentence), Resim betimleme (Describe image) ve Konuşmayı tekrar anlatma (Re-tell lecture) bölümleri için de geçerlidir.
Gerektiğinden daha fazla cümle kurmanızın bir anlamı yoktur. Puanlama kısa ve doğru cevaplar üzerinden yapılacaktır. Gerektiğinden daha fazla kurulan cümlelere ek puan verilmeyecektir.
Örnek olarak; “What type of periodical is published on a daily basis?” sorusuna aşağıda verilen her iki cevapta aynı puanı alacaktır.
- Newspapers
- It’s newspapers that are published every day.
Pearson PTE İçin Önemli İpuçları
-
Writing: 1.7 Yazılı Metni Özetleme
Özeti yazmaya başladığınızda cevabınızın sadece 1 cümle olduğundan emin olunuz. Cümleniz büyük harfle başlamalı ve sadece cümle sonunda nokta bulunmalıdır. Cevabınız 5 ile 75 kelime arasında olmalıdır, bu yüzden yazdığınız bölümün aşağısında bulunan Toplam Kelime Sayısı sekmesinden yazdığınız kelime sayılarını kontrol edin. Eğer cevabınız 5 kelimeden az ve ya 75 kelimeden çok ise puanlamaya alınmayacaktır.
Cevabınız bir cümlede ifade edilmeli, bu nedenle paragrafın ana düşüncesini özetleyebilmek ve paragrafı destekleyici fikirlerden bahsedebilmek için birleşik ve kompleks cümleler kullanmalısınız. Destekleyici fikirleri ana düşünceye bağlamak için kullanılan cümle yapılarına göz atınız.
Pearson PTE İçin Önemli İpuçları
-
Writing: 1.8 Makale Yazma
Bir şey yazmadan önce not defterinize anahtar kelimeleri konu başlıkları şeklinde yazın. Yazacağınız konuyu bulun, konuyu hangi bakış açısıyla yazacağınızı ve odaklanacağınız anahtar kelimeleri seçin ve yazmaya başlayın. Yazdığınız denemenin içeriği çok önemlidir. Eğer konu başlıklarından biriyle ilgili bir şeyler yazamazsanız, bu bölümden hiç puan alamazsınız.
Konu başlıkları bir çok şekilde yazılabilir. Örneğin; bir konuya katılıp katılmadığınız konusunda tartışmanız gerekebilir. Bir durumun avantajlarını ve dezavantajlarını tartışmanız ya da bir fikre karşı olduğunuzu ya da o fikre katıldığınızı savunmanız gerekebilir. Eğer devamında soru cümlesi varsa, soruyu dikkatlice okuyun ve anahtar kelimeleri not edin ve not alma işlemini düzgün yaptığınızdan emin olun.