Ana sayfa » TOEFL Sınavı Nedir?

 

toefl-sinavi-nedir

TOEFL Sınavı Nedir ? sorusunun cevabını yazımızı dikkatlice okuyarak bulabilirsiniz.Sizi TOEFL Sınavı hakkında detaylı bir şekilde aydınlatmak için bölümler halinde aşağıda açıklamaya çalıştık.TOEFL Sınavı Nedir ?sizin için artık bir soru olmaktan çıkacaktır.WOLA sizi en iyi şekilde başarılı olmanız için sınava hazırlar. Sınavlarınızda başarılar diliyoruz.

TOEFL Sınavı Nedir?

TOEFL IBT sınavı, İngilizce; dinleme, okuma, konuşma ve yazma becerilerinizi akademik görevleri yerine getirirken ne kadar iyi bir şekilde sergilediğinizi değerlendirir. TOEFL (Test of English As a Foreign Language) sınavı ana dili İngilizce olmayankişilerin İngilizce bilgisini ölçmek amacıyla, Amerika’da New Jersey Eyaletinde bulunan “Educational Testing Service (ETS)” tarafından dünyanın pek çok merkezinde düzenlenen bir sınavdır.

TOEFL Sınavı Nedir ?

Dünya genelinde 30 milyondan fazla kişi, İngilizce dil seviyesini belgelemek için TOEFL sınavına katılım göstermiştir. Ortalama İngilizce yeterlilik seviyeleri Orta ile İleri arasında değişkenlik göstermektedir. Yurtdışında okumak ya da yaşamak isteyenlerin İngilizceye vakıf olduklarını göstermek için girdikleri bir sınavdır. Ülkemizdeki çoğu eğitim kurumu İngilizce yeterlilik belgesi olarak TOEFL’ı gerekli koşullardan biri olarak talep etmekte olduğu için, TOEFL’ı sadece yurtdışıyla sınırlandırmak doğru değildir. Bunun yanında pek çok iş yeri de çalışanlarından dil seviyelerini kanıtlamaları adına TOEFL belgesi istemektedir.

Dört bölümden oluşan sınavda her bir bölüm 30 puan üzerinden hesaplanır. Toplamda en fazla 120 puan alınabilmektedir. Genel olarak TOEFL Sınavına girme nedenleri aşağıdaki gibi sıralanabilir;

Dil gelişimlerini izlemek isteyen İngilizce dili öğrencileri, Vize başvurusu yapacak olan öğrenciler ve çalışanlar, Bir Üniversitede eğitim almak isteyen öğrenciler, Burs ve sertifika almak isteyen adayları, İngilizce dilince eğitim verilen bir öğrenim programına kabul edilenler ve edilmeyenler.

130’dan fazla ülkede 10.000’den fazla üniversite, ajans ve farklı farklı kurumlar TOEFL puanlarını kabul etmektedir. Göçmenlik büroları oturum veya çalışma vizelerini çıkarmak için, Tıp ve lisans kurumları sertifika amacıyla da TOEFL puanlarını kabul görmektedir.

TOEFL Sınavı Nedir ?

Online Kayıt: İnternet üzerinden 7/24 sınava kayıt yapabilirsiniz, Kredi kartınız ile ödemenizi anında gerçekleştirebilirsiniz,

Test tarihinden en az 7 gün önce kayıt olmanız gerekmektedir, (Test merkezlerinde yoğunluk yaşandığı vakitlerde TOEFL testine girmeye hazır olduğunuzda kayıt yaptırmanızı tavsiye edilmektedir.)

Sınava kayıt olmayı unuttuğunuz zaman 3 gün öncesine kadar 35 Dolar ekstra ücret ödeyerek kayıt yaptırabilirsiniz.

Telefon ile Kayıt

Türkiyeden telefon aracılığı ile TOEFL testine kayıtlar Hollanda üzerinden yapılmaktadır. Bu nedenle telefon ile kayıt için aşağıdaki Hollanda Merkez telefonunun kullanılması gerekmektedir.

TOEFL Kayıt Telefon Numarası : (0031) 320 239 540 ( Türkiyeden başvurular için)
TOEFL Kayıt Fax Numarası: (0031) 320 239 541
E-mail: euregs@prometric.com Telefon ile TOEFL testine kayıt için de İnternet üzerinden başvuruda olduğu gibi test tarihinden en az 7 gün öncesine kadar başvuru yapmak gereklidir.
(Test merkezlerinde yoğunluk yaşandığı vakitlerde TOEFL testine girmeye hazır olduğunuzda kayıt yaptırmanızı tavsiye edilmektedir.) Telefon ile kayıt yaparken karşınıza telesekreter değil bir görevli çıkacaktır. Adınızı, Soyadınızı, (hata olmaması için mutlaka kodlamanız gerekmektedir),
Doğum tarihinizi, ( gün, ay karmaşası yaşanmaması için ayı sözlü söylemeniz tavsiye edilir; January, February gibi),
Hangi tarihte sınava girme talebiniz olduğunu,
Hangi merkezde sınava girmek istediğinizi,
Adresinizi,
Kredi kartı bilgilerinizi,
Hangi okullara skor kaydınızı göndermek istediğinizi (4 adet okula ücretsiz skor kaydınızı gönderebilirsiniz. Ancak kayıt anında bu okulların kodlarını vermezseniz daha sonra talep ettiğinizde ek ücret alınacaktır).

Posta ile Kayıt:

1. Kayıt Formunu (Registration Form – İngilizce içerik) (PDF) belgesini doldurmanız gerekli. İsminizi ve Soyisminizi sınav günü yanınızda bulunduracağınız kimlik üzerinde yazıldığı biçimde yazmanız gereklidir.
2. Formda sıralanmış ödeme türlerinden birini seçmelisiniz.
3. Amerika Birleşik Devletleri, ABD toprakları ve Kanada dışında bir ülkede sınava girecekseniz, formunuzu ve ödemenizi kendi RRC’nize göndermeniz gereklidir. Amerika Birleşik Devletleri, ABD toprakları veya Kanada’da sınava giriyorsanız, Kayıt Formu içerisinde listelenen adresleri kullanmanız gereklidir.
4. Form en geç sınav tarihinden dört hafta önce gönderilmiş ve alıcı kurum tarafından alınmış olmalıdır.
5. Bir onay almazsanız eğer, evraklarınızı posta yoluyla başvurduğunuz yeri son kayıt tarihinden en az 3 gün önce arayıp bilgi almanız gereklidir.
6. Posta ile kayıt yaparken Online olarak otomatik şekilde girilen bazı kodları elle girmeniz gerekmektedir. Kaydınızı tamamladıktan sonraki sınavda $35 indirim kazanırsınız.
TOEFL IBT sınavı için kayıt yaptırdığınızda, sınava hazırlık materyalleri, beş adet ekstra puan raporu ve bir sonraki TOEFL IBT kaydınızda 35 dolar indirimle %33 tasarrufla yalnızca 148 dolarına kaydolma hakkı içeren TOEFL Value Pack Premium paketini de sipariş edebilirsiniz!

TOEFL Sınavı Nedir ?

Sınav Gününde Getirilmesi Gerekenler: Geçerli, Kabul Edilebilir Kimlik Belgesi: Sınav katılımcıları, sınav merkezine iki (Kimlik kartı, pasaport, ehliyet vs.) tane kabul edilebilir kimlik getirmesi önerilmektedir.  Kimlik belgeleri aşağıdaki şartların tümüne uygun olmalıdır. Her kimlik belgesi;

1- Orijinal bir belge olmalıdır,
2-Fotokopi belgeler kabul edilmez,
3-Geçerli olmalıdır, (süresi geçmiş son kullanma tarihleri taşıyan) – Süresi dolmuş belgeler kabul edilmez,
4-Sınav katılımcısının kayıtta kullanılan adla tam olarak uyuşan tam adını içermelidir,
5-Sınav katılımcısına açıkça benzeyen, -Yakın zamanda çekilmiş bir fotoğraf içermelidir,
6-Sınav katılımcısının imzasını içermelidir.

Geçerli ve kabul edilebilir bir kimlik kartı getirmezseniz ya da kimliğinizdeki isim ile kaydınızdaki isim tam olarak uyuşmazsa sınava girmenize izin verilmez ve sınav ücretiniz iade edilmez. Sınavın uygulanması aşamasında çeşitli noktalarda kimlik kartlarınızı göstermeniz ya da sınav merkezinde bazı belgeler imzalamanız gerekebilir.
Sınav gözetmeni gösterdiğiniz kimlik kartından şüphelenirse ek bir kimlik sunmanız gerekebilir.  Kimlik kartınızda kesin bir doğrulama yapılamazsa sınava girmenize izin verilmeyebilir ya da sınav puanınız tutulabilir veya iptal edilebilir. Bir kimlik belgesiyle daha önce sınav merkezine kabul edilmiş olmanız belgenin kabul edilebilir olduğunu garanti etmez. Sınav merkezleri, kabul edilebilir bir kimlik belgesi almak üzere merkezi terk ederseniz yerinizi ayırmak zorunda değildir. Sınav merkezine kabul edilmiş olmanız, sunduğunuz kimlik kartının geçerli olduğunu ya da puanlarınızın size bildirileceğini kesinleştirmez.

Geçersiz veya kabul edilemeyecek türde kimlik kartı nedeniyle sınava girmenize izin verilmediği durumlarda veya puanınız tutulur ya da iptal edilirse sınav ücretiniz iade edilmez. Kişisel Eşyalar Sınav merkezinde, kimlik belgeleriniz haricindeki kişisel eşyalara izin verilmez. Sınav merkezine getirmeyi seçtiğiniz eşyalar incelemeye tabi tutulabilir ya da bu eşyalara el konulabilir.

Puan raporlarınız sınav tarihinizden yaklaşık 13 gün sonra puanınızı alacak kurumlara gönderilir.

ETS posta teslimatları üzerinde kontrole sahip değildir bu nedenle sınav sonucunu öğrenmede çok kısa süreli gecikmeler yaşanabilir. Posta sisteminize özel bilgiler için, Amerika Birleşik Devletleri’nden gönderilen postanın tahmini varış tarihini öğrenmek üzere posta idareniz ile iletişime geçip raporun tam teslim tarihini öğrenebilirsiniz.

Puanlarınız iki sene boyunca geçerlidir ve bu süre içerisinde diğer kurum ve kuruluşlara talebiniz doğrultusunda gönderilebilir. Sınav için ödediğiniz ücrete sınavdan önce seçtiğiniz “TOEFL Destinations” kurumlarına gönderilecek 4 ücretsiz resmi TOEFL puan raporunuza dahildir.

Puan raporunuzun alıcıları sınav tarihinizden önceki gün akşam saat 10’a kadar (yerel sınav merkezi saatiyle) TOEFL iBT online kayıt sistemi üzerinden ekleyebilir ya da silebilirsiniz. Saat 10’dan sonra yapacağınız seçimler için istenen her puan raporu 20 dolar değerinde olacaktır. Postalama tarihinden sonra Amerika Birleşik Devletleri’nde teslimat için 7-10 gün, Amerika Birleşik Devletleri dışındaki diğer bölgelerde ise 4-6 hafta beklemeniz gerekir. Bölgenize özel bilgi almak için postanenizle iletişim kurmanız tavsiye edilir.

TOEFL Sınavı Nedir ?

TOEFL puanınız sınavının içeriğine göre Dinleme, Okuma, Yazma ve Konuşma şeklinde dört bölümden oluşan bir Sınav Raporu Formu şeklinde sınav katılımcısına sunulmaktadır.

Her bölümün puanlaması birbirine eşit bir şekilde dağılım göstermektedir. TOEFL IBT sınavında öğrencilerin; konuşma becerisi (Speaking Skills), dinlediğini anlama becerisi (Listening Skills),  okuduğunu anlama becerisi (Reading Skills) ve kompozisyon yazabilme becerisi (Writing Skills) ölçülmektedir.  Sınavda her bir bölüm (Listening, Reading, Speaking, Writing) 30 puan olmak üzere toplam 120 puan üzerinden değerlendirilmektedir.

TOEFL Sınavı Nedir ?

Okuma ve Dinleme bölümleri bilgisayar tarafından değerlendirilir. Okuma bölümü, akademik yazılardan paragraflar okumak ve soruları cevaplamak şeklinde karşımıza gelmektedir. Dinleme bölümü ise, herhangi bir ders, sınıftaki bir münazara veya sohbetlerden ve bunlara ait soruların cevaplanmasından oluşmaktadır. Konuşma Bölümündeki 6 bölümden her biri 4 üzerinden değerlendirilir ve toplamı, 0-30 aralığındaki puana dönüştürülür. Yazma bölümü; Bütünleşik (integrated) ve bağımsız (independent) kompozisyonlardan oluşur. 2 bölümde 0-5 arasında degerlendirilir ve toplamı 0-30 arasındaki puana dönüştürülür.  Yazma bölümünde özellikle, fikir geliştirme, kompozisyonun organizasyonu, gramer, kelime bilgisi, fikiri tamamlama gibi öğeler ana değerlendirme kriterleri arasındadır.

TOEFL Sınavı Nedir ?

Konuşma ve yazma bölümünde vermiş olduğunuz cevaplar ETS’nin sınav değerlendirme uzmanları tarafından incelenir ve puanlaması yapılır.

TOEFL sınavın da Okuma ve Dinleme bölümleri 0’dan 30’a kadar olan bir puan aralığıyla bilgisayar tarafından puanlanır. Okuma bölümünde, akademik metinlerden alınan okuma parçalarına göre 36-56 soru bulunur ve soruların tümünü yanıtlamanız gerekir.

Dinleme bölümünde konuşma, sınıf tartışmaları ve sohbetlerin dinlenmesi ile ilgili 34-51 soru bulunur ve ardından soruları yanıtlamanız gerekir. Konuşma Bölümü , altı görevin her biri 0-4 arasında puanlanır. Toplam 0-30 arasında bir puana dönüştürülür. ETS onaylı sınav sistemleri, yanıtları puanlar ve konuyu ne kadar iyi geliştirdiğinizi ve mesajınızı İngilizce dilinde ne kadar iyi verdiğinizi değerlendirir.

Yazma Bölümü, iki görev 0-5 arasında puanlanır. Toplam 0-30 arasında bir puana dönüştürülür. Yazma bölümü ise şu şekilde puanlanır: bütünleşik yazma görevi; gelişme, düzen, dilbilgisi, kelime bilgisi, doğruluk ve bütünlük açısından değerlendirilir.

Bağımsız kompozisyon gelişme, düzen, dilbilgisi ve kelime bilgisi de dahil olmak üzere genel yazma kalitesi açısından değerlendirilir. İnsan tarafından puanlama: birden çok, titizlikle eğitilmiş puanlayıcı sınavları isimsiz olarak puanlar. ETS puanlayıcılarının, adalet ve yüksek kalite sağlaması için sürekli takip altında tutulur.

TOEFL Sınavı Nedir ?

TOEFL SINAVI

Uzamanlar tarafından geliştirilmiş otomatik puanlama teknolojisi, insan tarafından puanlama ile birlikte bağımsız ve bütünleşik yazma görevlerini puanlamak için kullanılır. İnsan değerlendirmesinin içerik ve anlamla ve dilbilgisi özelliklerine ilişkin otomatik puanlamayla birlikte kullanılması tutarlı ve kaliteli puanların ortaya çıkmasına olanak sağlar.

Puanlarınız sınav sorularındaki performansınıza dayanır. Resmi bir puan almak için Okuma ve Dinleme bölümlerinin her birinde en az bir soruyu yanıtlamanız, en az bir kompozisyon yazmanız ve en az bir konuşma görevini tamamlamanız gerekir.

İnternet üzerinden uygulanan TOEFL sınavında, 4 ölçülmüş bölüm puanı ve bir toplam puan alırsınız.

TOEFL PUANLARI

1-Okuma Bölümü (Puan: 0–30)
2-Dinleme Bölümü (Puan: 0–30)
3-Konuşma Bölümü (Puan: 0–30)
4-Yazma Bölümü (Puan: 0–30)
5-Toplam Puan (0–120)

Sınava katıldığınızı gösteren puan raporunuzda, puanlarınızın yanı sıra performans düzeyinizi yansıtan performans geri bildirimi ve belirtilen puan aralığındaki sınav katılımcılarının genel olarak yapabilecekleri görevlerin bir açıklaması yer alır.

Başarılı veya başarısız bir TOEFL puanı yoktur; yükseköğrenim kurumları ve kuruluşları kendi puan şartlarını belirler. TOEFL puanları, sınav tarihinden sonraki 2 yıl boyunca geçerlidir ve sınava girme sayısı sınırsızdır, ancak sınava 2 günlük bir sürede yalnızca bir defa girebilirsiniz. Halihazırda bir sınav randevunuz varsa mevcut randevunuzdan itibaren 12 günlük bir süre içinde başka bir sınav için kayıt yaptıramazsınız.

TOEFL Sınavı Nedir ?

TOEFL Sınavı Nedir ?

Toefl merkezi sınav sonuçlarını en fazla iki yıl dosyalarında tutmaktadır. Belirli bir süreden sonra resmi sonuç verilmez.

Bu nedenle ekstra ücret ödeyerek birkaç kopya edinmeniz tavsiye edilir.

Ekstra kopya edinmediğiniz takdirde iki yılın sonunda yeniden sınava girmek zorunda kalabilirsiniz.

TOEFL Sınavı Nedir ?

TOEFL Sınavı Nedir ?

error: Tüm hakları saklıdır