YDS

YDS Sınavı;Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı (ÖSYM) tarafından İlkbahar ve Sonbahar dönemi olmak üzere yılda iki defa düzenlenen bir sınav sistemidir. Sınavın amacı, kamu personelinin yabancı dil bilgisi seviyesini tespit etmek olarak belirlenmiş olsa da, günümüzde yurt içinde neredeyse tüm alanlarda yabancı dil bilgisi seviyesinin temel ölçütü olarak kabul edilmekte olan bir sınavdır. Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (YDS), Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) talimatıyla Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yürütülen bir dil sınavıdır. ÖSYM tarafından gerçekleştirilen ve açılımı Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı olan merkezi bir yabancı dil sınavdır. Daha önceleri uygulanan ÜDS ve KPDS sınavlarının da bu sınava dahil edilmesi ile birlikte kamu kurum ve kuruluşları başta olmak üzere üniversiteler ve özel sektörlerde geçerliliği olan bir dil sınavıdır. Sınav 80 sorudan oluşur. Yanlışlar doğruları götürmez ve soruları cevaplandırmanız için size tanınan süre 180 dakikadır. Her doğru cevap 1.25’ lik bir puan seviyesine karşılık gelmektedir. Sınava herkes başvurabilir. e-YDS: Elektronik Yabancı Dil Sınavı, yani YDS sınavının elektronik ortamda yapılan eşdeğer versiyonudur.

Yabancı Dil Sınavına girmek isteyen adaylar başvuru tarihlerini takip ederek, ÖSYM Aday İşlemleri Sistemiüzerinden online olarak kayıt yapabilmektedirler. Bu sistem üzerinden işlem yaparken, sorun yaşamanız halinde ilinizde bulunan ÖSYM Başvuru Merkezlerinden de sınav başvurularını gerçekleştirebilirsiniz. Başvuru merkezlerinden başvuru yolunu tercih ederseniz aday başvuru formunu önceden doldurmanızın, dönemsel olarak çok yoğun olabilen başvuru merkezlerinde işinizi oldukça kolaylaştıracağını belirtmeliyiz. Bu sınava; KPSS lise adayları, KPSS önlisans adayları, üniversite 3 veya 4’üncü sınıfta okuyanlar, KPSS lisans adayları, KPSS A grubu adayları, kamu personelleri, yüksek lisans adayları, araştırma görevlisi olmak isteyenler, doktora adayları, doçent adayları, sanatta yeterlik çalışmasına başvuracak olanlar, tıpta ve diş hekimliğinde uzmanlık yapmak isteyenler, yurt dışında bir yükseköğretim programını bitiren ve denklik almak isteyenler başvurabilirler. e-YDS elektronik ortamda yapılır. e-YDS’nin uygulanması ile ilgili tüm bilgilendirmeler elektronik ortamda gerçekleştirilir. Başvurular https://ais.osym.gov.tr adresinden yapılır. Sınava Giriş Belgesi adayların adreslerine ayrıca gönderilmez. Bu belgeyi adaylar, T.C. Kimlik/Y.U. Numaraları ve şifreleri ile ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden, sınavın yapılacağı hafta içerisinde edinebilirler. Belgenin üzerinde adayın sınava gireceği merkez, bina, salon bilgileri ile fotoğrafı bulunmaktadır. Başvuru tarihinin ilk gününde saat 14:00 de bilgisayar başında olmalısınız. Kredi kartı/banka kartınızın hazır olması gerekiyor. Sınav ücretini ilk ödeyen sınava başvurabilme şansı yakalayacaktır. Diyelim ki 200 kişilik bir kontenjan var, sınav ücretini ilk yatıran 200 kişiden sonra sistem kontenjan dolu hatası verecek ve ödeme yapamayacaksınız. Ödeme yapamayanlar ise bir sonraki adım olan başvuruyu yapamayacaklar. Adaylar, sınav ücretini ÖSYM’nin internet sayfasında yer alan “ÖDEMELER” alanından ÖSYM Kartlı Ödeme Sistemini kullanarak, T.C. Kimlik Numarasını belirterek kredi kartı/banka kartı ile yatırırlar. Bankadan sınav ücreti ödemesi kabul edilmez. Sadece kredi kartı/banka kartı ile sınav ücreti ödeyen adayların e-YDS için başvuruları kabul edilir. Sınav ücreti ödeme işlemi, ilgili e-YDS’nin başvuru tarihlerinin ilk günü saat 14.00’te başlar. Sınava başvuru tarihlerinde, ÖSYM e-Sınav Merkezlerinin aday kapasitesi kadar adayın sınav ücreti alınır. Kapasite dolduğunda başvuru süresi tamamlanmamış olsa bile sınav ücreti ödeme işlemi sonlandırılır. Kapasite dolmadığı takdirde, ilgili e-YDS’nin başvuru tarihlerinin son günü saat 23.59’da sınav ücreti ödeme işlemi sona erer.

Belgenin üzerinde adayın sınava gireceği merkez, bina, salon bilgileri ile adayın fotoğrafı yer alıyor. Adayların, bu belgenin yazıcıdan dökümünü edinirken belge üzerinde fotoğrafın görünür olmasına özen göstermesi gerekiyor.  Sınav günü giriş belgelerinin renkli ya da siyah-beyaz çıktılarının adayların yanında olması şart. Belgenin ön ve arka yüzünde ÖSYM’nin belirlediği bilgiler dışında herhangi bir yazı, resim, işaret vb. bulunmamalı. Sınava Giriş Belgesi’ni (fotoğraf görünür bir şekilde) yanında bulundurmayan adaylar sınava alınmayacak. Adayların sınava girebilmeleri için Sınava Giriş Belgesinden başka fotoğraflı ve onaylı özel kimlik belgelerini de yanlarında bulundurmaları zorunluluğu bulunuyor. Nüfus cüzdanı, pasaport, zorunlu askerlik görevini ifa eden er/erbaşlar ile askeri öğrenciler için askeri kimlik belgesi (Bu özel durum, muvazzaf askerler için geçerli değil.), tutuklu/hükümlü adayların bu durumlarını kanıtlayan fotoğraflı resmi belge, Türk vatandaşlığından izin ile ayrılanlar ve bunların kanuni mirasçılarına ait Pembe/Mavi Kartlar ile çipli, manyetik şeritli, 16 rakamdan oluşan baro kart ve 7 rakamdan oluşan güvenlik kodu bulunan geçerlilik tarihi dolmamış resmi Avukat Kimlik Belgesi, pasaportları bulunmayan KKTC vatandaşlarının fotoğraflı ve kimlik numaralı Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Kimlik Kartı özel kimlik belgesi olarak kabul edilecek. Bunların dışındaki, sürücü belgesi, meslek kimlik kartları vb. diğer tüm belgeler sınava giriş için geçerli belgeler sayılmayacak. Nüfus cüzdanında soğuk damga basılı olmalı, sınav görevlilerinin adayı kolaylıkla tanıyabilmelerini sağlayacak, sınav görevlilerinde adayı tanımada tereddüt oluşturmayacak güncel bir fotoğraf ve T.C. Kimlik Numarası bulunmalı, pasaportun süresi geçerli olmalı. Üzerinde soğuk damga, sınav görevlilerinin adayı kolaylıkla tanımasını sağlayacak güncel bir fotoğraf veya T.C. Kimlik Numarası bulunmayan (TC Kimlik Numarası elle veya daktilo ile sonradan yazılmış veya ilave edilmiş olmamalı.) nüfus cüzdanları ile geçerlilik süresi bitmiş pasaport kabul edilmeyecek. Sınav günü sınav görevlilerinin, fotoğrafından adayın kimliğini belirlemede güçlük çektiği takdirde, adayı sınava almayabileceği veya adayın sınavının geçersiz sayılabileceği göz önünde bulundurulmalı. Bu belgelerini eksiksiz olarak yanında bulundurmayan bir aday, mazereti ne olursa olsun, sınava alınmayacak; sınava alınsa bile geçersiz sayılacak.

Sınav, 100 tam puan üzerinden değerlendirilmektedir. Her sorunun puan değeri 1.25 olarak belirlenmiş olup, yanlış cevaplar doğru cevapları götürmemektedir. Buna göre, Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavında (YDS / e-YDS) yabancı dil seviye puanları aşağıdaki gibidir;

90-100 arasında puan alanlar (A) seviyesi
80-89 arasında puan alanlar (B) seviyesi
70-79 arasında puan alanlar (C) seviyesi
60-69 arasında puan alanlar (D) seviyesi
50-59 arasında puan alanlar (E) seviyesi

Olarak kabul edilmektedir.

YDS / e-YDS’de doğru cevaplanan her soru sınav sonucuna 1.25 puan olarak yansıtılmaktadır. Sınavda yanlış doğruyu götürme uygulaması olmadığı için doğru cevapların karşılığı olan puanlar hesaplanarak sınav sonucu belirlenir. YDS sonuçları 2-3 hafta içerisinde; e-YDS ise aynı günün gecesi 23.59’da açıklanmaktadır.

YDS açıklandığı tarihten itibaren 5 yıl süreyle geçerliliğini korumaktadır. Kamu kurumlarında çalışanlar için, dil tazminatlarının belirlenmesinde sınav tarihinden 5 yıl geçmesi durumunda aldıkları puan seviyeleri, bir alt seviyeye düşürülerek tazminatları ödenmeye devam etmektedir. Akademik kadrolara başvurmak isteyen adaylar için YDS / e-YDS puanlarının herhangi bir geçerlilik süresi yoktur. Sınav sonuçlarını istedikleri zaman kullanabilirler. YDS / e-YDS puanlarını dil tazminatı için kullanmak isteyenler için puanlarının geçerlilik süresi 5 yıldır. Ancak OSYM mevzuatında kurumlara sınavların geçerlilik süresini belirleme yetkisi verilmiştir. Dolayısıyla başvuru yapılacak kurumun kabul ettiği geçerlilik süresi ayrıca öğrenilmelidir. Bir aday bir dönemde sadece bir yabancı dilden sınava girebilir. Yani bir aday yılda iki kez YDS’ye girebilmektedir. ÖSYM’nin aldığı karar uyarınca Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (YDS) sonuçları kurumların kendi mevzuatındaki geçerlilik süresi olacak. YDS geçerlilik süresini başvuru yapılan kurum (üniversiteler, ve diğer kurumlar) belirleyecek. Bununla birlikte YDS sonuçları Yabancı dil tazminatı ile ilgili olarak; 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 2. maddesine göre, sınavda alınacak puanlar sınav tarihinden itibaren beş yıl süreyle geçerli olacak. Bu konuda 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 2. maddesinde (Değişik: 20/3/1997 – KHK – 570/15 md.) “…Bu madde uyarınca yapılan sınavlar beş yıl süreyle geçerli olacak. Bu sürenin bitiminde sınava girmeyenlerin yabancı dil seviyeleri bir alt düzeye inmiş sayılacak, seviyeleri (C) düzeyinde olanların yabancı dil tazminatları kesilecek. Bu madde uyarınca yapılan sınavlara diğer mevzuatla yapılan atıflara ilişkin olarak da bu fıkra hükmü geçerlidir” hükmü yer almaktadır.

 

YDS Sınavı

 

YDS Sınavı

YDS İlkbahar Dönemi için İngilizce, Almanca, Arapça, Bulgarca, Çince, Danimarkaca, Ermenice, Farsça, Fransızca, Gürcüce, Felemenkçe, İspanyolca, İtalyanca, Japonca, Korece, Lehçe, Macarca, Portekizce, Rumence, Rusça, Sırpça ve Ukraynaca dillerinde yapılmaktadır. YDS Sonbahar Dönemi Sınavı ise sadece İngilizce, Fransızca, Rusça, Almanca ve Arapça dillerinde yapılmaktadır.

YDS ile e-YDS arasındaki tek fark; e-YDS’nin bilgisayar üzerinden yapılmasıdır. Sınav soruları, sınav süresi, sonuçların geçerlilik durumu vs. gibi tüm konularda her iki sınav da tamamen aynıdır.

YDS puanı yüksek lisans, lisans, doçentlik sınavlarında başta olmak üzere; KPSS A grubu öğretmenlik sınavında dil puanı hesaplanırken, yurt dışı üniversitelerde okuyup Türkiye’de denklik alınırken; memuriyette dil tazminatı alınırken YDS / e-YDS sonuçları kullanılmaktadır.

YDS, Sonbahar ve İlkbahar dönemlerinde olmak üzere yılda iki kez yapılır. Son verilere göre, yılda 3 dönem yapılması öngörülmektedir.

YDS, büyük şehirlerin tamamında yapılır. Diğer illerde gelen talepler doğrultusunda yeni sınav merkezleri oluşturulabilir.

YDS’ye katılım bedeli; sınav ücreti 90 TL, başvuru hizmeti bedeli de 5 TL olmak üzere toplam 95 TL’dir.

Sınav ücreti ÖSYM’nin internet sayfasında yer alan “ÖDEMELER” alanından kredi kartı/banka kartı ile başvuru süresi içinde yatırılır. Ayrıca bankaya giderek veya İnternet bankacılığı yoluyla da sınav ücreti yatırılabilir.

Evet, yapılabilir. ÖSYM, normal başvuru süresini kaçıran adaylar için tekrar sınava başvuru hakkı tanımaktadır. Buna geç başvuru adı verilir ve geç başvuru ücreti 135 TL’dir.

YDS başvuruları https://ais.osym.gov.tr adresinden yapılmaktadır.

e-YDS yıldan yıla farklı sayılarda gerçekleştirilmektedir (8-10 gibi). e-YDS, genellikle YDS’nin yapıldığı aylarda yapılmamaktadır.

e-YDS’ye giren adaylar, girmiş olduğu sınav tarihinden itibaren üç (3) ay süresince yeniden sınava başvuramazlar.

Sınav; Ankara, İstanbul ve İzmir’de ÖSYM Elektronik Sınav Merkezlerinde (e-Sınav Merkezi) yapılır.

YDS ve e-YDS ÖSYM tarafından düzenlenmektedir.

e-YDS’ye katılım bedeli 200 TL’dir.

YDS ve e-YDS’de alan ayrımı bulunmamaktadır.

Hem YDS hem de e-YDS’de 80 soru bulunmaktadır.

Evet, YDS ve e-YDS, KPSS A grubu kadroları için geçerli bir sınavdır.

Evet, YDS ve e-YDS, TUS (Tıpta Uzmanlık Sınavı) ve DUS (Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı) için geçerli bir sınavdır.

Evet, TUS / DUS sonrasında yerleştirme işlemi yapılabilmesi için gerekli olan minumum 50 puan için YDS veya e-YDS sınav sonucu kullanılabilir.

Hayır, yapamazlar. TUS / DUS’ta tercih yapabilmek için gerekli minimum yabancı dil puanı 50’dir.

YDS / e-YDS’de alınacak puanlar 5 yıl süreyle geçerlidir. Bu sürenin bitiminde sınava girmeyenlerin yabancı dil seviyeleri bir alt düzeye inmiş sayılır. Dil seviyeleri (C) düzeyinde olanların yabancı dil tazminatları kesilir.

2013 yılından itibaren ÖSYM tarafından, yabancı dil bilgisi seviye belirlemeye yönelik olarak, sadece Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (YDS) yapıldığından, diğer yabancı dil bilgisi seviye belirleme sınavları (ÜDS, KPDS vb.) yapılmamaktadır. Önceki yıllarda KPDS ve ÜDS’ye girip geçerli puanı almış adayların bu hakları, ilgili mevzuatta belirtilen şekilde geçerliliğini korumaktadır.

Evet, kullanılabilir.

Yüksek lisans için gerekli miminum puan üniversitelere ve bölümlere göre farklılık gösterebilmektedir. YÖK bu konuda üniversitelere alt limit belirleme yetkisi vermiştir.

Doktora eğitimine başlayabilmek için YDS veya e-YDS’den en az 55 puan almak gerekmektedir.

Evet, kullanılabilir.

Doçentlik başvurusu için alınması gerekli olan mimimum puan 65’tir.

YDS ve e-YDS puanlarının doçentlik başvurusunda kullanılması için herhangi bir zaman sınırlaması bulunmamaktadır.

Hayır, puan hesaplamasında sadece doğru cevaplar dikkate alınmaktadır.

error: Tüm hakları saklıdır